Hvordan spare opp egenkapitalen

Egenkapitalen er den 15%-terskelen som stopper selv den flittigste arbeider fra å tre inn på boligmarkedet. Det kan kanskje virke som en umulighet å spare opp midlene til å kjøpe boligen du ønsker deg, men et par tips og triks vil kanskje gjøre det lettere å nå målet.

Sparing handler i hovedsak om to elementer- inntekt og levekostnader. Vi har alle mulighet til å påvirke vår egen økonomiske fremtid, det som kreves er vilje og disiplin. Og kanskje noen lure løsninger.

hussparing-2724235_1280.jpg

Hvis du ikke er en av de heldige som har mulighet til å ta pant i en annens bolig trenger du 450 000,- kr. i flytende egenkapital dersom du ønsker en kjøpesum på 3 000 000,- kr. Jo høyere prosentandel av inntektene dine du har mulighet til å spare, dess fortere vil du klare å spare opp de 15%. Ofte tipses det om å spare 10% av inntekten, men med en årsinntekt på omtrent 300 000,- kr. (netto) vil dette kun føre til 30 000,- kr i oppsparte midler pr. år. Det vil da ta deg omtrent 15 år å spare opp summen du har behov for. Hvis du klarer å spare 50% av inntekten vil du derimot spare opp egenkapitalen på kun 3 år. Det høres kanskje ekstremt ut, men det lar seg gjøre dersom motivasjonen er sterk nok.

Levekostnader:

For å kutte i levekostnadene må du først kartlegge hva de er. Viktige punkter her er:

1.     Bosituasjon: Dersom egen bolig er drømmen vil det å prioritere en billigere boløsning være essensielt for å klare og spare nok. Flytt i kollektiv, hjem til familien eller inn med kjæresten.

2.     Transport: Har du bil? Selg den. Bil er en stor kostnad. Trenger du absolutt tilgang på bil, sikt etter en bruktbil som er billig i drift.

3.     Faste kostnader: Gå gjennom alle avtaler. Kutt kostnader på forsikring, telefoni, internett, treningssenter etc.

4.     Klær, uteliv, mat: Dersom du er glad i å shoppe, gå ut og spise, handle mat i kantina på jobb, eller drikke øl på byen; slutt med det. Hvis du skal ha mulighet til å spare opptil 50% av inntekten din har du rett og slett ikke råd til å kaste bort tusenlapper på det.

Sparing-2724241_1280.jpg

Inntekt:

Dersom du skal bygge egenkapital raskt er det dessverre sjeldent nok å kun kutte kostnader. Derfor kan en økning i inntekt være helt nødvendig.

-       Jobb overtid

-       Mulighet for deltidsjobb?

-       Forhandle frem bedre lønnsbetingelser

-       Spar alle feriepengene og jobb gjennom sommeren

-       Skatt litt ekstra slik at du får igjen på skatten. Spar dette når den        tid kommer

 

Det virker litt vel strengt, men husk at dette kun er for en liten periode. Etter egenkapitalen er oppspart kan du selvfølgelig løsne litt på det strenge spareregimet. Hvis du virkelig vil, så får du det til.

 

Ta kontakt med oss for flere råd om hvordan du kan spare opp egenkapitalen!